Telecombedrijf Huawei brengt de komende jaren een techniek op de markt die de snelheid van 3G-internet in potentie kan verdubbelen.

De zogenoemde 3c-hsdpa-techniek is een opvolger van de huidige dc-hsdpa, meldt Huawei. Bij die techniek worden twee datakanalen van een provider gebundeld, bij 3c-hsdpa zijn dat drie datakanalen.

Daarom is er bij 3c-hsdpa een theoretische topsnelheid van 63 Mbps (7,9 MB per seconde) mogelijk, waar het plafond van dc-hsdpa op 42 Mbps (5,25 MB per seconde) ligt.

Huawei verzorgt in Nederland de netwerken van onder meer KPN en T-Mobile. Voor het samenvoegen van de datakanalen van een provider tot één signaal moeten die wel allemaal op dezelfde frequentie werken.

Nederland

In Nederland is dat het geval: providers bieden 3G via de 900 Mhz-frequentie of zijn dat van plan. Of Nederlandse telecomaanbieders de 3c-hsdpa-techniek daadwerkelijk gaan ondersteunen is onbekend.

Toestellen met een Qualcomm Snapdragon 801-chip bieden in ieder geval ondersteuning voor de techniek. Een vergelijkbare techniek is ook mogelijk met 4G-signaal, al is er van ondersteundende netwerken en telefoons momenteel nog geen sprake.

Hoe-ah-wie? Alles over de Chinese smartphonefabrikant Huawei

Providers willen beter 3G-bereik door lagere frequentie