Er zullen dit jaar 5,2 miljoen Chromebooks worden verkocht wereldwijd, voorspelt marktonderzoeker Gartner. Dat is een stijging van 79 procent ten opzichte van vorig jaar.

In 2017 zal het aantal per jaar verkochte Chromebooks zelfs verdrievoudigd zijn tot 14,4 miljoen stuks, voorspelt Gartner.

Chromebooks draaien op Googles besturingssysteem Chrome OS, dat eigenlijk niets meer is dan een internetbrowser.

Alle handelingen vinden dus plaats op het internet, programma's installeren is niet mogelijk. Daardoor zijn de laptops beperkt, maar ook relatief goedkoop en starten ze snel op. 

Competitie

De groei is onder meer te danken aan de stijgende competitie op de Chromebook-markt, zegt analist Isabelle Durand. Dit jaar zijn er acht verschillende modellen op de markt beschikbaar.

Ook speelt mee dat de pc-markt niet meer zo sterk groeit als voorheen. Chromebooks bieden een alternatief voor goedkope Windows-netbooks. 

Overigens vallen de totale aantallen verkochte Chromebooks nog altijd in het niet bij verkoopcijfers van traditionele pc's en laptops. Daarvan wordt verwacht dat er ruim 276 miljoen stuks zullen worden verkocht, ten opzichte van 296 miljoen in 2013.

Samsung

Samsung zal dit jaar veruit de grootste fabrikant van Chromebooks zijn, verwacht de marktonderzoeker. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zal volgens Gartner met 1,7 miljoen verkochte Chromebooks 64,9 procent van de wereldmarkt in handen hebben. 

Op de tweede plaats staat Acer, met 21,4 procent. Deze twee bedrijven waren bovendien de eerste twee fabrikanten die in 2011 investeerden in de goedkope laptops van Google.

HP (6,8 procent) en Lenovo (6,7) staan respectievelijk op de derde en vierde plaats.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Onderwijs

De vraag naar Chromebooks is met name groot in het onderwijs in de Verenigde Staten, waar zo'n 85 procent van alle Chromebooks aan worden verkocht.

Chromebooks doen het sowieso goed in Noord-Amerika; vorig jaar was die markt goed voor 82 procent van alle verkochte Chromebooks.

Bekijk onze vergelijking van vier nieuwe Chromebooks

Vijf dingen die u moet weten over Chrome OS