Het is een hacker gelukt om de beveiligde smartphone Blackphone binnen vijf minuten te kraken, maar wel met medewerking van de telefooneigenaar.

Het lukte de hacker Justin Case tijdens de hackersconferentie Blackhat om de Blackphone te kraken door gebruik te maken van kwetsbaarheden in de Android-versie waar de Blackphone op draait.

Case verkreeg binnen vijf minuten root-toegang tot het toestel, waardoor hij de volledige rechten over het toestel had. Voor de hack is het wel noodzakelijk om de Blackphone met een computer te koppelen. 

Om de ernst van de hack te nuanceren meldt Case dat het hacken van de Blackphone alleen mogelijk is als de eigenaar van de telefoon meewerkt. Toch vindt Case het opmerkelijk dat dergelijke kwetsbaarheden in de gebruikte Android-versie niet zijn aangepakt.

Case heeft van het Zwitsere SGP Technologies, het bedrijf achter de Blackphone, een t-shirt gekregen als beloning.

Blackphone

De Blackphone geeft de gebruiker meer controle over toestemmingen die apps krijgen. Met de apps Silent Phone en Silent Text, die ook al beschikbaar zijn voor iOS en Android, kan versleuteld via internet worden gebeld en gesms't.

KPN is op dit moment bezig om de Blackphone te testen. Naar verwachting verschijnt het toestel pas aan het einde van dit jaar bij de provider.

Hands-on: Eenvoudig goede beveiliging met Blackphone