De Chinese overheid heeft sociale netwerken flinke restricties opgelegd. Gebruikers mogen voortaan alleen onder hun echte naam in het openbaar berichten plaatsen.

De restricties lijken met name gericht te zijn op de populaire applicatie WeChat, een soort Whatsapp en Facebook in één.

Privé mogen gebruikers nog wel onder een schuilnaam berichten uitwisselen, maar wanneer er een bericht openbaar wordt geplaatst op een 'publiek profiel', dan moet dat onder de echte naam gebeuren, schrijft de Wall Street Journal.

Ook moeten zij een overeenkomst tekenen waarin zij beloven zich te houden aan de wet- en regelgeving, het socialistische systeem, de nationale belangen, de openbare orde, de sociale moraliteit en garant staan voor de authenticiteit van de informatie die zij plaatsen.

Ook mogen alleen nieuwsorganisaties en andere gemachtigde organisaties nieuws plaatsen. Accounts die zich niet aan deze regels houden kunnen worden beperkt of verwijderd.

De Chinese regering reguleert het internet steeds strenger. Veel websites over gevoelige onderwerpen zijn voor Chinezen niet bereikbaar, en bijvoorbeeld ook in het Westen populaire diensten als Facebook en Twitter zijn niet beschikbaar in China.

Weibo

Vorig jaar opende de regering de aanval op de Chinese Twitter-variant Weibo, waar veel Chinezen vaak hun woede konden uiten. Door actief gebruikers te verwijderen en censureren, lijkt Communistische partij vrij succesvol gebruikers af te schrikken van het sociale netwerk. Volgens The Telegraph is het aantal posts sindsdien met 70 procent gedaald.

Veel gebruikers verplaatsten zich vervolgens naar WeChat, dat inmiddels de grootste berichtenapp is van China met 393 miljoen actieve gebruikers in het tweede kwartaal van dit jaar. Daarmee heeft het 87,6 procent van de markt in handen, aldus de Wall Street Journal.