Twee inlichtingendiensten en honderden overheden zijn het slachtoffer van een grootschalige hack waarbij veel data is buitgemaakt.

Dat meldt Reuters op basis van een onderzoek van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky Lab.

De twee inlichtingendiensten zijn afkomstig uit Europa en het Midden-Oosten. Daarnaast zijn ook verschillende ministeries, ambassades, handelskantoren en farmaceutische bedrijven slachtoffer van de hack geworden, voornamelijk instanties uit Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

De hackers gebruikten zeer professionele middelen om de hack uit te voeren. Volgens Kaspersky Lab heeft een land de hackers ondersteund. De middelen die de hackers gebruikten zouden overeenkomsten vertonen met twee andere hacks die zijn gelinkt aan de Russiche overheid. 

Daarnaast zou de hacksoftware in het Russisch zijn gebruikt. Kaspersky Lab meldt dat de hackers ook Russisch tegen elkaar praatten.

Epic Turla

Bij de hack, die door Kaspersky lab 'Epic Turla' wordt genoemd, is naar verluidt veel data buitgemaakt. Onder andere documenten, spreadsheets, e-mails en informatie over militaire doelwitten in Europa en het Midden-Oosten zouden door de hackers zijn gestolen.

Uit het onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat de hackers naar documenten zochten die met de North Atlantic Treaty Organization (NATO) of het Europees energieoverleg te maken hebben. 

Niet alleen Kaspersky Lab bevestigt de hack, ook beveiligingsonderzoekers van het Amerikaanse antivirusbedrijf Symantec brengt binnenkort een rapport over Epic Turla uit.

De drie dingen die nodig zijn om cybercrime te bestrijden