Microsoft schrapt in Windows 9 de zogeheten Charms Bar (menubalk) uit Windows 8 om desktopgebruikers verder tegemoet te komen.

Dat melden onder meer Winbeta en The Verge op basis van anonieme bronnen en vroege testversies van het besturingssysteem.

Eerder werd al bekend dat Windows 9 weer over een startmenu gaat beschikken. Bovendien worden de tegels uit de Windows 8-omgeving waarschijnlijk als los scherm beschikbaar in de desktopomgeving. Microsoft wil de pc-gebruikers zo tegemoet komen.

Volgens nieuwe geruchten verdwijnt ook de menubalk uit Windows 8, die op te roepen is door helemaal rechts van het scherm naar links te slepen.

Dit menu geeft toegang tot instellingen, deelopties, het thuisscherm en de zoekfunctie. Als de gebruiker in een app zit, openen zo de instellingen en deelopties van de app zelf. Op een touchscreen werkt de balk goed, maar voor gebruikers van een muis zou de balk minder logisch zijn, aldus de bronnen.

Daarom wordt de balk vervangen door icoontjes voor instellingen en zoeken per app. Deze icoontjes verschijnen dan in of onder de tegel in een soort titelbalk, aldus Zdnet. Windows 9 wordt in april 2015 verwacht.

Bekijk gelekte screenshots van Windows 9