Er komt met de wapenstilstand tussen Apple en Samsung een einde aan drie Nederlandse rechtszaken.

Dat bevestigt Samsung Nederland tegenover NU.nl.

In Nederland zijn diverse rechtszaken gestart sinds 2011, het begin van de patentoorlog tussen Apple en Samsung. Woensdag maakten de bedrijven bekend alle rechtszaken buiten de Verenigde Staten te laten vallen.

In Nederland waren de meeste zaken al afgehandeld of inactief. Er liepen in totaal nog drie rechtszaken die voor eind dit jaar of begin volgend jaar op de planning stonden.

Multitouch

Zo was er nog de rechtszaak over het multitouchpatent EP 2.098.948. De technologie beschreven in het patent zorgt ervoor dat onbedoelde aanrakingen op het scherm worden genegeerd. Door aanrakingen te 'flaggen' en te analyseren.

De zaak over dit patent van Apple loopt al sinds 2011 en meerdere malen werd Samsung vrijgesproken van inbreuk op dit patent. De inbreuk vindt volgens Apple plaats in Android 2.3 en later en de Galaxy Tab, Tab 10.1, Tab 10.1v, Galaxy S, S II en Ace.

Apple ging verschillende malen in beroep en daarom stond er voor 17 februari 2015 nog een pro forma zitting op de planning waarin de rechtbank zou besluiten of de zaak nog voortgezet moest worden.

Scrollen

Daarnaast zou er op 9 september al een zaak dienen over patent EP 868 met betrekking tot de wijze van scrollen door een fotogalerij. Ook dit patent is in handen van Apple. Samsung werd in dit geval eind 2012 juist wel schuldig bevonden aan inbreuk.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf ging echter in beroep en dat beroep zou begin september tijdens een pro forma zitting behandeld worden.

Vergoeding

Tot slot stond er voor 4 november 2014 nog een zitting op te planning om ervoor te zorgen dat Apple een schadevergoeding aan Samsung zou betalen voor een zaak uit 2013 waarin Samsung werd vrijgesproken van inbreuk op het modelrecht van Apple.

Apple beschuldigde Samsung van het kopiëren van het ontwerp van de iPad voor zijn eigen Galaxy-tablets. Samsung vorderde in die zaak een bedrag van ruim 127.000 euro.

Aan alle zaken is door de overeenkomst van woensdag 6 augustus een definitief einde gekomen.

Hoe de wereldwijde patentoorlog van Apple en Samsung met een sisser afloopt