Wikipedia is niet van plan om een selfie van een aap te verwijderen, omdat de aap volgens de organisatie niet over auteursrecht zou kunnen beschikken.

Fotograaf David Slater probeerde in 2011 een foto van een zwarte kuifmakaak te nemen in Indonesië, toen de aap een van zijn fototoestelen oppakte en ermee begon te spelen.

Resultaat: honderden mislukte, vage selfies van een aap, maar ook een klein aantal briljante, unieke foto's die werden gepubliceerd in diverse tijdschriften, magazines en op websites.

Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft de foto's echter opgenomen in zijn rechtenvrije fotodatabase, Wikimedia Commons, en weigert de foto's te verwijderen. 

Omdat dieren niet over auteursrecht kunnen beschikken, zijn de foto's voor iedereen vrij te gebruiken, zo beargumenteert Wikimedia.

Jaarsalaris

Slater laat het daar niet bij zitten, en sleept de organisatie voor de rechter, dat de fotograaf zo'n 10.000 pond (12.600 euro) kan gaan kosten, zo schrijft The Telegraph 

De trip kostte Slater duizenden euro's, maar de foto leverde hem tot dusver weinig op, ondanks de grote populariteit. "Voor elke 10.000 foto's die ik maak, levert er één genoeg op om van te leven. Dit was zo'n foto", aldus de fotograaf, die de foto vergelijkt met een jaarsalaris.