Paus Franciscus wil dat jongeren minder tijd verspillen aan het internet, televisie en hun mobiele telefoons. De paus vindt dat ze zich beter kunnen bezighouden met "productievere zaken".

Dat zei de paus dinsdag tegenover vijftigduizend Duitse katholieken die op bezoek waren in Rome, aldus Reuters.

"Misschien verspillen jongeren te veel uren aan nutteloze dingen", aldus de paus. "Ons leven bestaat uit tijd, en tijd is een geschenk van God. Het is dus belangrijk dat die tijd op een goede en vruchtbare manier wordt besteed."

Onder meer "chatten op het internet of met smartphones en het kijken van soapseries op televisie" vindt de paus nutteloos. Ook bekritiseerde hij het gebruik van "producten van technologische vooruitgang die het leven simpeler en beter moeten maken, maar afleiden van wat echt belangrijk is."

Eerder noemde de paus het internet nog een "geschenk van God" dat mensen dichter bij elkaar kan brengen. Ook toen waarschuwde hij al voor de gevaarlijke kanten van het internet. De communicatie zou soms te snel gaan en is er geen tijd voor reflectie en beoordeling, aldus de paus, die zelf ruim 4,3 miljoen volgers heeft op Twitter.