De gezamenlijke rechtszaak tegen Facebook, waarvoor alle Europese gebruikers zijn uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de zaak, is zo populair dat er voorlopig maximaal 25.000 mensen kunnen meedoen.

Dat meldt (pdf) de Oostenrijkse advocaat en privacyactivist Max Schrems, die het initiatief startte. Elke individuele claim moet apart worden geverifieerd. 

Schrems opende de inschrijving voor de zaak vorige week vrijdag. Inmiddels zijn er ruim 20.000 aanmeldingen. Mensen kunnen zich nog wel blijven aanmelden. Mocht de zaak worden uitgebreid, dan maken die mensen alsnog kans om zich bij de zaak te voegen.

De meeste deelnemers komen uit Duitsland (5.287). Nederland staat met 2.438 deelnemers op de derde plaats. 

De Oostenrijker beschuldigt het sociale netwerk ervan Europese privacywetten aan de laars te lappen. Omdat het hoofdkantoor van Facebook Europa in Ierland is gevestigd moet het zich aan de Europese wet houden.

Volgens Schrems zijn er in het verleden beloftes gedaan om verbeteringen door te voeren, maar duurt dat inmiddels al jaren. In 2012 stopte Facebook wel met het automatisch taggen van foto's op basis van gezichtsherkenning na kritiek van de Europese Commissie.

Scherms wil, naast een aantal verbeteringen op privacygebied, een schadevergoeding van 500 euro per gebruiker. Uiteindelijk gaat 20 procent naar het advocatenbureau dat de zaak voert als ze weten te winnen. 

De belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Vijf dingen die u moet weten over Facebook