KPN zet voor de korte termijn minder in op glasvezel en meer op het traditionele koper. Met nieuwe technologieën kan via koper ook sneller internet gerealiseerd worden.

Dat laat een woordvoerder van KPN weten aan NU.nl.

Door pair bonding (twee draden samenvoegen) en vectoring (ruis verminderen) zijn er op koper snelheden mogelijk van boven de 40 Mbps (5 MB per seconde).

KPN heeft zichzelf als doel gesteld eind 2014 75 procent van de klanten deze snelheid minimaal aan te bieden. Eind 2015 moet dat 80 procent zijn.

Omdat dit ook met koper bereikt kan worden, is glasvezel momenteel iets minder belangrijk. Glasvezel wordt nog steeds uitgerold in gebieden waar het snellere koper niet mogelijk is, maar waar dat wel al ligt wordt glasvezel tot aan de wijkkast uitgerold.

Voor het laatste stuk wordt tot aan de meterkast van de klant gebruikgemaakt van de al bestaande koperinfrastructuur, die sneller wordt gemaakt met de twee nieuwe technologieën.

Focus

Het nadeel van glasvezel is dat de hele straat open moet om het aan te leggen terwijl er bijna overal al koper ligt. "Het is een verschuiving van de focus", stelt de woordvoerder van KPN. "Glasvezel wordt echter niet minder belangrijk. We geloven erin en het heeft de toekomst."

Op korte termijn is koper voor KPN echter aantrekkelijker: "We willen iedereen zo snel mogelijk snel internet aanbieden. 40 Mbps is snel genoeg voor het kijken naar twee hd-tv's en gebruiken van internet."

De woordvoerder erkent dat er met glasvezel hogere snelheden kunnen worden gehaald, maar wijst er ook op dat veel klanten momenteel nog niet eens twee hd-tv's gebruiken. Met glasvezel biedt KPN momenteel snelheden tot 500 Mbps (62,5 MB per seconde).

Langzamer

De uitrol van glasvezel gaat tegelijkertijd wel door, met zo'n 200.000 huishoudens per jaar. Tweakers.net schrijft woensdag op basis van een anonieme bron dat KPN minder gaat investeren in glasvezel en dat dat zal gebeuren als het aandeel in glasvezelboer Reggefiber is verhoogd tot 60 procent. Toezichthouder ACM kijkt momenteel naar die uitbreiding.

De glasvezelverbindingen zullen volgens de bron van Tweakers langzamer worden en minder huishoudens krijgen er toegang tot. KPN ontkent dit en stelt dat het gebruik van koper voor sommige huishoudens los staat van Reggefiber. "Er zijn nu simpelweg technieken die drie jaar geleden nog niet bestonden."

Bekijk de nieuwe internetabonnementen en het glasvezelaanbod