Apple-oprichter Steve Jobs had rond de introductie van de eerste iPhone plannen voor een groot wifi-netwerk, zodat gebruikers overal gratis zouden kunnen internetten.

Dat vertelde de wijlen Apple-baas destijds aan journalist Walt Mossberg van Recode.

De eerste iPhone had nog geen 3G, maar kon enkel via de standaard EDGE mobiel internetten met een maximale snelheid van 384 Kbps. Wel had het toestel al wifi, al waren open wifi-hotspots destijds nog schaars.

Jobs zag echter een systeem voor zich waarbij consumenten een deel van hun wifi-verbinding gratis met de buitenwereld zouden delen. iPhone-gebruikers zouden dan van hotspot naar hotspot kunnen bewegen, zonder telkens in te hoeven loggen.

Open wifi

Zulke systemen worden de laatste tijd door internetproviders ingevoerd, in Nederland onder meer door UPC en Ziggo. Klanten van die providers kunnen na eenmalig inloggen gratis gebruik maken van de wifi van andere klanten.

Jobs wilde zo'n systeem destijds eventueel in samenwerking met andere bedrijven van de grond krijgen, in de vorm van een consortium. Verder dan een optie in Apple-routers om de internetverbinding met vreemden te delen kwamen de plannen niet. Wel gingen er ooit geruchten dat Apple interesse had in de aankoop van Fon, een Brits bedrijf dat op een dergelijke manier grote, gratis wifi-netwerken maakt.

Hoe de eerste iPhone ontstond door een ultimatum van Steve Jobs

Wat kan je met wifi-hotspots van Ziggo en UPC?