Na drie jaar tijd en het ontslag van 60 procent van zijn werknemers is de herstructurering van Blackberry afgerond. Het bedrijf gaat weer voorzichtig personeel aannemen.
 

Dat schrijft Blackberry-ceo John Chen in een interne memo aan zijn personeel, meldt Reuters.

"De herstructurering is afgerond en de vermindering van het personeelsbestand die drie jaar geleden begon ligt nu achter ons", schrijft Chen zijn werknemers.

Nieuwe banen

"Belangrijker, onverwachte terugval in de markt daar gelaten, is dat we het personeelsbestand in sommige afdelingen weer kunnen laten groeien. We beginnen met bescheiden aantallen voor productontwikkeling, sales en klantenservice", schrijft Chen. Hij prijst daarbij het personeel dat Blackberry al die tijd trouw is gebleven.

Chen meldt werknemers dat Blackberry goed op weg is met zijn herstel, en hij denkt dat het bedrijf aan het eind van dit fiscale jaar uit de rode cijfers is. In een gesprek met de Financial Times schatte Chen de overlevingskans van Blackberry twee weken geleden nog op 80 procent.

Overnames

Dat positieve uitzicht zorgt er volgens Chen ook voor dat het bedrijf weer in een positie is waarbij het overnames kan doen. Zo kocht Blackberry vorige week mobiel beveiligingsbedrijf Secusmart.

Dat bedrijf maakte al extra beveiligde Blackberrys, toestellen waar de Duitse overheid na de Amerikaanse afluisterpraktijken volledig op wil overstappen. Chen onderstreept het belang om geconcentreerd te blijven: het bedrijf heeft volgens de ceo niet veel ruimte voor fouten.

Blackberry was ooit heer en meester op de smartphonemarkt, maar miste de boot bij de overgang naar toestellen met touchscreens. Dat kostte het bedrijf veel marktaandeel en beurswaarde, tot op het punt dat Blackberry vorig jaar sterk overwoog geen consumentenproducten meer te maken.

Tot een volledige ontmanteling van het bedrijf kwam het niet. John Chen nam eind vorig jaar het roer over, met zijn talent voor het redden van bedrijven in het slop. Sinds kort is Chen interim-af en volwaardig ceo van Blackberry.

Bekijk de geschiedenis en toestellen van Blackberry sinds 1999

Ceo Blackberry twijfelt of bedrijf weer iconisch kan worden