Onderzoeksinstituut MIT heeft het aanwezige geluid in een kamer weten te reconstrueren op basis van zichtbare trillingen op beeldopnames.

Dit meldt MIT op zijn website.

Deze geluidloze opnames registreren wel de trillingen die het geluid veroorzaakt bij bijvoorbeeld een zak chips of plant. Hiermee kan een reconstructie gemaakt worden van het geluid. In een video is te horen hoe onderzoekers via deze techniek een liedje of gesproken tekst weten te achterhalen.

De trillingen zijn volgens MIT nauwelijks met het blote oog te zien, maar wel degelijk waar te nemen in videobeelden. Bij het experiment werd wel hoofdzakelijk gebruik gemaakt van camera's die tweeduizend tot zesduizend frames per seconde kunnen vastleggen.

Een camera die slechts tot zestig frames gaat, zou echter ook kunnen volstaan. MIT meldt dat hiermee bijvoorbeeld via beeldopnames bepaald kan worden wie precies aan het woord is in een kamer, van het geslacht tot de exacte identiteit. Het instituut ziet daarom vooral mogelijkheden om de techniek in te zetten bij politiewerk.

MIT maakt scherm dat slecht zicht kan corrigeren