Activistengroepering Anonymous heeft tal van websites van de Israëlische overheid offline gehaald uit protest tegen de acties in Gaza.

Op Twitter maakt de groepering bekend diverse sites offline te hebben gehaald. De site van de Israëlische geheime dienst Mossad zou zelfs al een week niet te bereiken zijn.

De actie 'OpSaveGaza' werd maandag echter intensiever door meer websites onbereikbaar te maken. De sites zijn niet gehackt, maar worden door middel van een DDoS-aanval bestookt met veel verkeer zodat ze offline gaan.

In het verleden viel de groepering al vaker sites van de Israëlische overheid aan. Dat gebeurde altijd naar aanleiding van het conflict in Gaza.

Zondag op maandagnacht kondigde Israël overigens opnieuw een gevechtspauze af voor de Gazastrook. Vanaf 09.00 tot 16.00 uur Nederlandse tijd wordt niet gevochten.

Anonymous is een groep die in het leven geroepen is door hackers. In principe kan iedereen zich bij de aanvallen aansluiten en helpen websites offline te halen. De groepering was eerder actief tijdens de Arabische Lente in bijvoorbeeld Egypte en Libië.

Wat is een DDoS-aanval en hoe worden ze uitgevoerd?

Hoe de strijd tussen Israël en Hamas dit keer escaleerde