Philips en Accenture hebben samen een systeem ontworpen waardoor verlamde patiënten met onder meer hersengolven gadgets kunnen besturen.

Dat laten de bedrijven dinsdag weten.

Het gaat nog om een zogeheten proof of concept. Philips en Accenture hebben het systeem dus gebouwd, maar nog niet getest.

Het is nog niet zeker dat het voor consumenten beschikbaar zal komen. Dat is overigens wel de wens van beide partijen, laat Bob Koppes, projectleider bij Accenture, weten aan NU.nl. 

Een soortgelijk systeem bestaat al en is ontwikkeld door Negotica uit Groningen. Onder de naam Carebro is een systeem gemaakt dat ook met hersenactiviteit een breed scala aan producten kan aansturen.

ALS

Het systeem is speciaal ontwikkeld voor mensen met spierziekte ALS waarbij langzaam de spierfuncties uitvallen en de patiënt vaak binnen vijf jaar overlijdt.

De bedrijven hebben een normale tablet met een Emotiv Insight Brainware en een draagbaar scherm gekoppeld. De Emotiv Insight Brainware is een headset die hersenactiviteit kan meten.

Hersenbesturing

Daarmee kunnen de patiënten in theorie het speciaal ontworpen systeem besturen. De software heeft slechts twee soorten input nodig om het helemaal te kunnen besturen. Dat kunnen twee toetsen, twee spraakopdrachten of twee gedachten zijn.

"Het systeem werkt met hersencommando's. De patiënt wordt gevraagd iets te visualiseren, bijvoorbeeld een kubus die een bepaalde kant op gaat", legt Koppes uit. Het systeem herkent de hersenactiviteit die bij deze gedachte hoort en kan daar in de toekomst een taak aan koppelen.

"Het patroon moet zo uniek mogelijk zijn. Zo kan je bijvoorbeeld geluid, kleur en bewegingen combineren in een gedachte om het nauwkeuriger te maken."

Juwel Cecilia, projectleider bij Philips, benadrukt dat het systeem echt voor 100 procent met alleen hersenbesturing werkt. Er is niet zoals bij sommige andere systemen nog een frons of andere uitdrukking door spieren in het gezicht te bewegen nodig.

Spraak en ogen

Naast de hersenbesturing kunnen ook spraakopdrachten gegeven worden of kan de tablet gewoon met de hand of oogbewegingen worden bestuurd. Philips en Accenture hebben alle besturingen samengevoegd omdat ALS-patiënten snel achteruit kunnen gaan en dus op het ene moment hun vingers of ogen nog wel goed kunnen bewegen en het andere moment niet meer.

"In principe kan je elk product met een open protocol op het systeem aansluiten", aldus Cecilia. In het proof of concept werkt het systeem alleen met een smart tv en de Hue-lampen van Philips. Ook is de Lifeline medische alarmeringsdienst van het bedrijf gekoppeld.

Het systeem is gebouwd met een normale tablet, de al beschikbare Emotiv Insight Brainware en een slimme bril met een geprojecteerd scherm, zoals Google Glass, die verschillende fabrikanten al op de markt hebben.

Philips en Accenture hebben alleen de software ontwikkelt en willen er zo voor zorgen dat er geen extra nieuwe en dure producten nodig zijn.