T-Mobile belooft dat de top twintig stedelijke gebieden eind 2014 4G zullen hebben. Dat komt neer op zo'n 70 tot 80 procent van de klanten.

Dat laat de provider aan NU.nl weten.

Het gaat om grote gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar ook steden als Breda, Heerlen en Groningen. Nagenoeg heel Zuid-Holland heeft dan dekking net als Utrecht, het zuidelijk deel van Noord-Holland en grote delen van Noord-Brabant, Gelderland en Flevoland.

Eind 2015 heeft ruim 90 procent van de klanten 4G, maar T-Mobile durft nog geen landelijke dekking te beloven zoals het dat eerder wel deed.

Woordvoerd Michael Vos laat weten: "Er is niets gewijzigd in de plannen. Het percentage zal zeer waarschijnlijk boven de 95 procent uitkomen. Maar we houden nog een kleine slag om de arm aangezien het lastig is om achttien maanden vooruit te kijken."

Half miljoen

Momenteel heeft zo'n 50 procent van de klanten (ruim 2 miljoen mensen) toegang tot 4G in zijn of haar woonplaats. Ongeveer een half miljoen klanten gebruiken ook daadwerkelijk 4G, niet alle telefoons zijn voor het nieuwe netwerk geschikt.

In de gebieden met het vernieuwde netwerk van T-Mobile, met niet alleen 4G maar ook een verbeterde versie van 3G met beter bereik binnenshuis, wordt 128 procent meer data gebruikt.

KPN, de enige provider met een landelijk 4G-netwerk, heeft al bijna 1,4 miljoen klanten met het extra snelle internet. Bij Vodafone, die in september de uitrol van 4G afgerond wil hebben, zijn het er zo'n 900.000.

4G+

Eind juni verhoogde T-Mobile de snelheid van alle abonnementen zonder 4G. Vodafone en KPN maakten in juni bekend te beginnen met de uitrol van 4G+, ook wel LTE-Advanced. Op dat netwerk zijn pieksnelheden van 200 Mbps mogelijk in plaats van de 50 Mbps op het normale 4G-netwerk.

T-Mobile heeft nog geen aankondiging over 4G+ gedaan, maar beloofde eind juni wel in de toekomst iets bekend te gaan maken.

Waar gaat Vodafone dit jaar 4G+ aanbieden?

Bekijk de nieuwe databundels en snelheden van KPN en Hi