Hitchbot, een robot die helemaal alleen van Oost naar West-Canada lift, is al halverwege zijn ruim zesduizend kilometer lange reis.

Hitchbot is gemaakt door onderzoekers van de Canadese universiteiten van McMaster in Hamilton en Ryerson in Toronto, meldt CNN.

De robot, gemaakt van onder meer een vuilnisemmer en een taartstolp, heeft onder meer spraakherkenning en een led-scherm als gezicht. Met ingebouwde camera's en mobiele internetverbinding houdt Hitchbot de wereld via Twitter, Instagram en zijn eigen site op de hoogte van zijn reis.

Sociaal experiment

In de stad Halifax aan de Canadese Oostkust begon Hitchbot vorige week maandag zijn reis naar Victoria aan de Westkust van het land. De robot is Toronto al gepasseerd en daarmee over de helft van zijn bijna 6.500 kilometer lange tocht.

De robot is volgens zijn makers deels kunst, deels sociaal experiment. De wetenschappers wijzen op de vraag "kunnen we robots wel vertrouwen" en draaien die om. Kan een robot mensen wel vertrouwen?

Hitchbot vraagt voorbijgangers hem op te pakken en mee te nemen, en hem vervolgens verderop weer langs de weg te zetten. Eenmaal in de auto vraagt de robot of chauffeurs hem via de sigarettenaansteker van de auto willen opladen. Voor het laatste deel van zijn reis zal Hitchbot een lift met een boot moeten regelen.

"Mensen zijn zo te zien erg gecharmeerd door Hitchbot, en zorgen goed voor hem", reageren de wetenschappers. "We hebben al foto's gezien van Hitchbot in een kampeerbed, en in de regen hebben mensen de robot met een plastic cape beschermd."

Krijgen robots thuis de broek aan?

Amerikaans korps mariniers traint met robotezel