Eind vorig jaar kondigden Sony en Panasonic nog aan te stoppen met hun gezamenlijke onderzoek en ontwikkeling van oled, nu gaan de bedrijven toch door.

Onder de naam Joled gaan Sony en Panasonic met schermmaker Japan Display een samenwerkingsverband aan. Dat meldt Sony.

Binnen Joled zullen de onderzoeksafdelingen van Sony, Panasonic en Japan Display samenwerken om de ontwikkeling van oled te versnellen. Oled wordt algemeen gezien als de opvolger van zowel lcd als plasma. Hoewel technisch superieur is de techniek momenteel nog relatief duur.

Ook het Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) maakt onderdeel uit van Joled. In die groep werken overheid en bedrijven samen aan de bevordering van technologische innovatie.

Concurrentie

In Zuid-Korea ontwikkelen bedrijven als LG en Samsung al dan niet gesteund met overheidssubsidie oled-schermen. In tegenstelling tot hun Japanse concurrenten hebben de Koreanen al daadwerkelijk verschillende oled-schermen op de markt, zij het voor een relatief hoge prijs.

Joled zal zich volgens Sony voornamelijk richten op de ontwikkeling van oled-schermen van gemiddeld formaat voor gebruik in onder meer tablets. Met Joled willen Sony, Panasonic en Japan Display marktleider op de oled-markt worden.

Zeggenschap

Japan Display is een samenwerkingsverband tussen Sony, Toshiba en Hitachi dat sinds 2012 schermen aan tal van bedrijven levert. Binnen Joled krijgt Japan Display een stemrecht van 15 procent. Sony en Panasonic hebben beiden een stemrecht van 5 procent, en INCJ heeft 75 procent zeggenschap.

INCJ omvat naast Japan Display nog achttien andere Japanse en buitenlandse technologiebedrijven, die bij naam grotendeels onbekend zijn bij het grote publiek. Joled moet nog toestemming van de autoriteiten krijgen, waarna het in januari van volgend jaar wil starten.

Onlangs ging het gerucht nog dat Sony de ontwikkeling van oled compleet zou staken, om zich op ultra hd-tv's te richten. Door de nadruk op middelgrote schermen is het vooralsnog onduidelijk wat de toekomst van de oled-tv bij zowel Sony als Panasonic is.

Wat zijn de voordelen van oled?