Apple heeft van de rechter toestemming gekregen zijn schikkingsvoorstel in de e-bookszaak door te zetten, na eerdere zorgen.

Dat meldt persbureau Reuters.

Apple staat terecht wegens het maken van prijsafspraken over e-books met enkele grote Amerikaanse uitgevers. Een schikking die Apple voorstelt belooft 450 miljoen dollar in vergoedingen, waarvan 400 miljoen dollar aan consumenten.

Apple gaat echter in hoger beroep, waardoor dat schikkingsbedrag mogelijk fors lager uitvalt. Dat heeft de maken met de voorwaarden die Apple bij zijn schikking heeft gesteld.

Wijkt de rechter in dat hoger beroep namelijk af van het oordeel van de huidige rechter in de e-bookszaak, rechter Denise Cote, hoeft Apple gedupeerde consumenten nog maar 50 miljoen dollar te betalen. Cote noemde die situatie vorige week al zorgwekkend.

Voorlopig akkoord

Toch is Cote nu voorlopig akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van Apple. In haar uitspraak vrijdag stelde Cote dat zowel de Amerikaanse staten als consumenten die Apple aanklaagden er "sterk in geloven" dat de situatie niet in Apples voordeel zal uitvallen.

"De voorgestelde schikking is binnen wat als eerlijk en redelijk kan worden beoordeeld", zei Cote. "Voorlopige goedkeuring is verleend." De zaak komt in november nogmaals voor bij Cote, waarna het hoger beroep waarschijnlijk zal plaatsvinden.

Rechter bezorgd over schikking Apple in e-bookszaak