Microsoft heeft een aanklacht ingediend tegen Samsung omdat het bedrijf sinds september 2013 verschuldigd patentgeld te laat zou betalen.

Het gaat om royalties die Samsung contractueel aan Microsoft verschuldigd is per verkochte Android-telefoon. In Google's besturingssysteem zouden namelijk bepaalde patenten van Microsoft gebruikt worden.

Het bedrijf wist hier in 2011 een overeenkomst over te sluiten met Samsung, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant zou sinds de overname van Nokia door Microsoft voortdurend te laat betalen. Microsoft wil daarom via de rechter afdwingen dat Samsung weer tijd gaat betalen. 

Ook wil het bedrijf een vergoeding zien gelijk aan de verloren rente over de verlate betalingen.

Volgens Samsung heeft Microsoft echter met de overname contractbreuk gepleegd. Microsoft meldt in een statement op zijn blog dat Samsung nooit aan een rechter gevraagd heeft of daar inderdaad sprake van was.

Aanklacht noodzakelijk

Het bedrijf lijkt te suggereren dat de elektronicaproducent vooral van de overeenkomst af wilde omdat het bedrijf tegenwoordig honderden miljoenen meer Android-telefoons verkoopt.

Microsoft geeft verder aan dat het liever geen aanklacht had ingediend, maar dat de twee partijen er simpelweg niet uitkwamen via verschillende brieven en discussies. Samsung is ondertussen ook al jaren verwikkeld in een hevige patentstrijd met Apple. 

Deze bedrijven betalen Microsoft allemaal voor patentinbreuk