De Oostenrijkse advocaat en privacyvoorvechter Max Schrems klaagt Facebook aan vanwege verschillende vormen van privacyschending. Hij nodigt alle Europese gebruikers aan zich bij de zaak te voegen.

Dat maakt Schrems vrijdag bekend (pdf).

Hij klaagt Facebook aan in zijn thuisland Oostenrijk, maar alle Europeanen kunnen zich bij deze gezamenlijke rechtszaak voegen.

Het sociale netwerk wordt beschuldigd van het aan de laars lappen van Europese privacywetten. Omdat het hoofdkantoor van Facebook Europa in Ierland is gevestigd moet het zich aan de Europese wet houden.

Volgens Schrems zijn er in het verleden beloftes gedaan om verbeteringen door te voeren, maar duurt dat inmiddels al jaren. In 2012 stopte Facebook wel met het automatisch taggen van foto's op basis van gezichtsherkenning na kritiek van Europa.

Privacy en NSA

Facebook wordt in de rechtszaak aangeklaagd voor het overtreden van de Europese wet, het steunen van de Amerikaanse geheime dienst NSA, het volgen van gebruikers via internetgedrag op basis van de like-knop, het monitoren van gebruikers met 'big data systemen', de onwettige introductie van Graph Search, het zonder toestemming doorgeven van informatie aan derden en het niet bieden van een keuze over wat er met de data van een gebruiker gebeurt.

Scherms wil dat deze punten worden aangepakt en eist een schadevergoeding van 500 euro per gebruiker. Uiteindelijk gaat 20 procent naar het advocatenbureau dat de zaak voert als ze weten te winnen.

De belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Vijf dingen die u moet weten over Facebook