Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben slimme gadgets ontwikkeld die via wifi kunnen communiceren, zonder dat ze zelf een batterij bevatten.

De apparaatjes weten energie te genereren door radiogolven uit de lucht te 'oogsten', meldt Technology Review.

Dat levert normaal gesproken lang niet genoeg energie op om actief via wifi te communiceren, maar de onderzoekers hebben dit probleem weten op te lossen door de apparaten op een andere manier berichten te laten versturen.

De acculoze apparaten wisselen tussen het absorberen en reflecteren van wifi-signalen. Dat zorgt voor een verschil in signaalsterkte dat door een ander apparaat, zoals een smartphone, kan worden opgepikt. Door de twee verschillende standen in te zetten als enen en nullen kan een code worden overgedragen.

Thermostaat

De techniek zou onder meer kunnen worden ingezet in slimme sensoren voor in huis. Een slimme thermostaat als de Nest kan nu alleen op één plek in het huis de temperatuur meten. Acculoze sensoren zouden door het huis kunnen worden verspreid en hun gegevens kunnen doorseinen aan één centraal punt. 

"Je zou deze dingen overal kunnen neergooien waar je maar wilt en er nooit meer over hoeven na te denken", zegt Shyam Gollakota, een van de onderzoekers die aan het project werkte. Hij hoopt een bedrijf op te richten dat de technologie verder zal uitwerken en op de markt zal brengen.

Een slimmer huis: Zo werken techbedrijven aan de 'smart home'