Microsoft moet e-mails die in Ierland staan opgeslagen overhandigen aan de Amerikaanse overheid.

Dat heeft een rechter donderdag geoordeeld, meldt persbureau Reuters.

Rechter Loretta Preska stelde dat Microsoft verplicht is om gegevens te overhandigen als een gerechtelijk bevel daar opdracht toe geeft, ongeacht waar de gegevens staan opgeslagen.

"Het gaat om de controle, niet om de locatie van die informatie", aldus Preska.

Beroep

Eerder oordeelde een rechter ook al dat Microsoft de e-mails moest overhandigen, maar het bedrijf ging in beroep. Volgens Microsoft is het overhandigen van in het buitenland opgeslagen informatie "in strijd met internationale wetten" en moet de buitenlandse overheid hierbij betrokken worden.

Het bedrijf gaat tegen deze uitspraak opnieuw in beroep. Tot die tijd hoeven de e-mails niet te worden overhandigd.

Het is niet duidelijk wiens e-mail wordt opgevraagd, en om hoeveel e-mails het gaat. Het zoekbevel werd in eerste instantie al in december goedgekeurd.

Steun

Verschillende grote Amerikaanse technologiebedrijven hebben tegenover de rechtbank hun steun uitgesproken voor de positie van Microsoft. Zij zijn bang dat buitenlandse klanten hun gegevens niet meer aan hen zullen toevertrouwen als deze kunnen worden overhandigd aan de Amerikaanse overheid.

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) verduidelijkte onlangs dat Amerikaanse bedrijven zich ook aan Europese privacyregels moeten houden. Dat zou betekenen dat in Europa opgeslagen gegevens niet zonder tussenkomst van Europese overheden kan worden overhandigd.

Over nieuwe databeschermingsregels die eerder dit jaar door het Europees Parlement werden aangenomen, bestaat in de lidstaten echter nog geen overeenkomst.