Google heeft problemen met het recht vergeten te worden in Europa. De zoekgigant moet zich vaak baseren op incomplete informatie.

Dat schrijft de zoekgigant in een brief aan de Europese Unie na een gesprek met Europa.

Het Europees Hof besloot in mei dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of schadelijk zijn in sommige gevallen moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt.

Tot eind juli zijn er 91.000 verzoeken binnengekomen voor in totaal 328.000 url's waarvan 21.000 Nederlandse url's. In 31 procent van de gevallen weigert Google het verzoek.

Onjuiste informatie

Als antwoord op vragen van de Europese Unie laat Google weten dat het moeite heeft sommige verzoeken goed te beoordelen omdat er niet altijd complete informatie voorhanden is.

"Sommige verzoeken blijken te bestaan uit onjuiste of incomplete informatie. We moeten over het algemeen uitgaan van de informatie die we krijgen, zonder zekerheid behalve van de persoon zelf", aldus Google.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat iemand die een zoekresultaat laat verwijderen over een veroordeling als minderjarige ook een veroordeling als volwassenen heeft gehad. Het zoekresultaat over de eerdere veroordeling zou daarom nog relevant kunnen zijn, maar als de persoon niet vertelt over de recente veroordeling weet Google daar niets van en wordt het resultaat wellicht onterecht verwijderd.

De zoekgigant stelt dat de aanpak de komende tijd zal veranderen als toezichthouders en rechtbanken richtlijnen opstellen. "We weten ook dat er wat debatten op de planning staan."

Hoeveel verzoeken komen er uit welke landen?

Google heeft opstartproblemen met 'recht om vergeten te worden'