Deense onderzoekers zijn erin geslaagd 43 Terabit (5.375 GB) aan data in één seconde te versturen over een glasvezelverbinding.

Dat maakt de Technische Universiteit van Denemarken bekend.

De onderzoekers hebben daarmee een record dat stamt uit 2011 verbroken. Destijds wisten Duitse onderzoekers een snelheid van 26 terabits per seconde (3.250 GB per seconde) te behalen.

Bijzonder is dat de Deense onderzoekers geen gebruik maakten van meerdere lasers of glasvezels. Andere instellingen hebben dat wel gedaan en wisten hogere snelheden te realiseren, maar die situatie zal in de praktijk niet snel voorkomen.

In Denemarken werd daarom gewerkt met één glasvezeldraad en één laser om de data te versturen. Wel bevatte de draad zeven kernen waardoor meer data kon worden verzonden. De nieuw soort optische vezel is afkomstig van de Japanse telecomprovider NTT.

Welke technologie de wetenschappers hebben gebruikt, is niet bekendgemaakt.

Downloaden

Volgens Extremetech.com is de snelste commerciële verbinding momenteel 12,5 GB per seconde en werkt toezichthouder IEEE aan een mogelijke standaard voor internetsnelheden van 50 of 125 GB per seconde die in 2017 afgerond zouden moeten zijn.

De verbinding van de Technische Universiteit van Denemarken met een snelheid van 5.375 GB per seconde zou het mogelijk maken een film van 1 GB in 0,18 milliseconde te downloaden. 1 seconde staat gelijk aan 1000 millisecondes.

Hoe snel is het gemiddelde internet in Nederland en andere landen?

Zonder deze vijf mensen had het internet niet bestaan