Sony heeft net als Samsung last van de toenemende concurrentie op de smartphonemarkt. Het bedrijf verkoopt onverwacht minder telefoons en dat drukt de resultaten.

Dat wordt donderdag duidelijk uit de cijfers (pdf) over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar van Sony dat gelijkstaat aan het tweede kalenderkwartaal van 2014 (april, mei en juni).

Sony verkocht 9,4 miljoen telefoons terwijl dat er een jaar geleden nog 9,6 miljoen waren. Bovendien verwacht het bedrijf voorlopig geen herstel waardoor de verwachting naar beneden is bijgesteld.

Het Japanse bedrijf heeft vooral last van een dalende verkoop van middenklasse telefoons terwijl daar juist een forse groei was verwacht, vooral in opkomende markten. Waarom die verwachte groei niet plaats heeft gevonden, meldt Sony niet.

Verlies

Het bedrijf had om de verkoop te stimuleren een 'Mid-Range Plan' opgesteld. Dat wordt nu opnieuw onder de loep genomen en waar nodig aangepast.

De mobiele tak van het bedrijf boekte in het meest recente kwartaal een omzet van 314,3 miljard yen (2,28 miljard euro). Dat is 10,1 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar, maar gecorrigeerd met de positieve stand van de yen is het slechts 2 procent groei.

Bovendien werd er een verlies geleden van 2,7 miljard yen (19,6 miljoen euro) in vergelijking met een winst van 12,6 miljard yen (91,5 miljoen euro) een jaar geleden. Sony stelt dat het verschil vooral komt door extra kosten aan marketing en ontwikkeling. Daarnaast had het een jaar geleden een financiële meevaller door het ontvangen van royalty's.

Herstel

Als geheel boekte Sony overigens een omzet van 1,809 miljard yen (13,15 miljard euro), een stijging van 5,8 procent. De winst pakte zelfs 757 procent hoger uit met 26,8 miljard yen (194,6 miljoen euro).

De verwachting is dat Sony over het hele financiële jaar, dat loopt tot en met maart 2015, nog wel een verlies zal draaien van 363,1 miljoen euro. Onder meer door de slechtere resultaten op de smartphonemarkt en extra kosten van het afstoten van de pc-tak.

Playstation 4

De game-afdeling deed het afgelopen kwartaal erg goed dankzij de Playstation 4 en aanverwante gameverkopen. De omzet kwam met 1,87 miljard euro 95,7 procent hoger uit en de winst groeide van een verlies naar 31,2 miljoen euro winst.

De verwachting is dat de gametak blijft groeien door de sterke verkoop van de PS4. In ruim vier maanden tijd ging de console ruim zeven miljoen keer over de toonbank waarmee Sony concurrent Microsoft met de Xbox One verslaat.

Camera's en tv's

De camera-afdeling boekte juist 9 procent minder omzet, maar wel 91 procent meer winst terwijl de tv-tak van het bedrijf zowel de omzet (+3,8 procent) als de winst (+127,5 procent) zag toenemen. Er werden meer lcd-tv's verkocht, maar voor het hele financiële jaar verwacht Sony minder verkopen.

Het bedrijf heeft de tv-afdeling ondergebracht in een apart bedrijf en richt zich nu meer op high-end modellen. De film- en muziek-tak deden het allebei goed.

Nieuw Sony

Sony heeft sinds 1 april 2012 een nieuwe topman, Kazuo Hirai. Hij presenteerde destijds 'het nieuwe Sony'. Het ging al jaren slecht met Sony en hoewel de financiële situatie zich langzaam verbetert, moet Sony op twee van drie focusmarkten een dalende omzet noteren.

Hirai maakte bij zijn aanstelling bekend zich te richten op gaming, mobiel en camera's. Op de laatste twee markten had Sony het in het tweede kwartaal dus moeilijk.

Xperia Z2: Mooie en degelijke smartphone met weinig vernieuwing

Xperia Z2 Tablet: Sony-tablet blijft stijlvol en waterdicht