De Europese Unie bereidt een onderzoek voor naar het mobiele besturingssysteem Android van Google, dat in Europa op ongeveer driekwart van de mobiele apparaten staat.

Het onderzoek richt zich op de vraag of Google zijn marktpositie misbruikt door standaard zijn kaarten- en zoekdiensten te leveren op Android-apparaten, meldt Reuters donderdag.

Er gaan al jarenlang geruchten over een onderzoek naar Android, maar de Europese Commissie heeft niet nooit officieel iets over bekendgemaakt.

De Commissie zou inmiddels vragenlijsten aan het uitsturen zijn naar bedrijven die om veel meer details vragen dan eerdere vragen die in 2011 en 2013 werden gesteld.

Almunia

Het onderzoek zou echt worden gestart als Joaquín Almunia, de eurocommissaris voor Mededinging, in november wordt vervangen. Eerst wordt nog een onderzoek naar machtsmisbruik van Google met zijn zoekresultaten afgerond.

Bedrijven worden nu gevraagd om communicatie met Google en interne notulen rond deals met Google te overhandigen aan de Commissie. Er worden documenten opgevraagd over de afgelopen zeven jaar, dus mogelijk richt het onderzoek zich op het beleid van Google op de lange termijn.

Opensource

Android is opensourcesoftware, dus het besturingssysteem kan door iedereen worden aangepast. Fabrikanten moeten echter contracten sluiten met Google om een minimumaantal Google-apps te leveren op Android-apparaten. Doen ze dat niet, dan werken de Google-diensten binnen Android niet en zullen ook veel apps niet werken.

De Amerikaanse webwinkel Amazon is een van de bedrijven die een Android-versie zonder Google-diensten gebruikt. Voor ontwikkelaars is het echter extra werk om hun app op Amazon-apparaten aan de praat te krijgen, waardoor het aanbod minder is.

In een verklaring aan Reuters stelt Google: "Iedereen Android kan gebruiken zonder Google, en iedereen kan Google gebruiken zonder Android."

Preview: Google neemt design serieus met Android L