Samsung heeft voor het eerst in drie jaar tijd zijn winst zien dalen. Met name door slechtere prestaties van de tak die mobiele apparaten maakt werd in het tweede kwartaal van 2014 minder verdiend.

De daling volgt op een waarschuwing van Samsung over een matig kwartaal. Het bedrijf stelde begin juli dat de smartphone- en tabletmarkten niet meer zo snel groeien als voorheen.

De nettowinst van Samsung kwam in het tweede kwartaal uit op 6,25 biljoen won (4,5 miljard euro). Een jaar eerder was de nettowinst 7,77 biljoen won (5,6 miljard euro).

Ook de omzet daalde, van 57,5 biljoen won (41,8 miljard euro) naar 52,4 biljoen won (38,1 miljard euro). De cijfers zijn in lijn met Samsungs eerdere voorspelling over de prestaties in het tweede kwartaal.

Verwachting

De tweede helft van 2014 zal opnieuw niet makkelijk zijn voor Samsung, stelt het bedrijf donderdag. "De mogelijkheden voor groei blijven onduidelijk terwijl de concurrentie om wereldwijd marktaandeel in de mobiele industrie intensiveert."

De lancering van de Galaxy S5 in het tweede kwartaal wist de prestaties van Samsung niet te verbeteren ten opzichte van vorig jaar, maar de Zuid-Koreaanse fabrikant zegt te verwachten dat nieuwe telefoonlanceringen wel zullen zorgen voor betere verkopen. Toch zal dat mogelijk niet leiden tot meer winst, "dankzij een verhitte strijd over prijzen en productspecificaties".

Samsung belooft dit jaar meerdere "nieuwe premium mobiele apparaten", waaronder een nieuw vlaggenschip met een groot scherm. Daarmee wordt vermoedelijk de Galaxy Note 4 bedoeld, die waarschijnlijk in september wordt aangekondigd.

Tijdens een gesprek met investeerders zei Kim Hyun-joon, een bestuurder van de mobiele divisie van Samsung, dat een ander nieuw toptoestel wordt gemaakt van "nieuwe materialen". Verder wilde hij geen details prijsgeven, maar vermoedelijk doelt Kim op een metalen toestel dat in geruchten wordt bestempeld als de Galaxy F. Die smartphone wordt mogelijk nog in augustus getoond.

Schermen

De afdeling van Samsung die schermen maakt deed het in het tweede kwartaal beter dan een jaar eerder. Samsung zegt dat er meer vraag is naar grote schermen en ultra hd-tv's. Ook zijn er licht meer oled-schermen gemaakt, voor gebruik in smartphones.

Samsung zegt in een aantal markten bijna twee keer zo veel ultra hd-tv's te hebben verkocht als een kwartaal eerder, dankzij sterkere vraag tijdens het WK voetbal.

Galaxy Note 4: Dit weten we over de nieuwe Samsung-phablet

Galaxy F: Een nieuwe premium-smartphone van Samsung?