De Russische overheid heeft Apple verzocht om de broncode van zijn software in te mogen zien.

Reuters meldt dat de Russische minister Nikolai Nikiforov hier vorige week gesprekken over heeft gevoerd met de general manager van Apple Rusland, Peter Engrob Nielsen. Ook softwarefabrikant SAP kreeg dit verzoek en was aanwezig bij de meeting. 

In een statement meldt Nikiforov dat het verzoek een gevolg is van de onthullingen door Edward Snowden in 2013. Zijn gelekte documenten hebben volgens de minister vragen opgeroepen over de veiligheid van buitenlandse software en hardware, waaronder die van Apple en SAP.

Onlangs bracht de hacker en onderzoeker Jonathan Zdiarski nog een vermeend lek in de beveiliging van Apple's besturingssysteem iOS 7 aan het licht. Het bedrijf zou bewust enkele achterdeuren in het systeem gelaten hebben om gehoor te kunnen geven aan dataverzoeken vanuit inlichtingendiensten zoals de NSA. 

Het is niet bekend wat de uitkomst is van de gesprekken tussen Apple en de Russische overheid. Apple werkt ondertussen aan nieuwe versies van zowel zijn mobiele besturingssysteem iOS als OS X, het systeem dat draait op zijn Mac-apparaten. 

Wat is er nieuw in iOS 8?

Bèta OS X Yosemite voor iedereen te downloaden