KPN heeft inmiddels bijna 1,4 miljoen klanten met 4G, vorig kwartaal waren dat er ruim 1 miljoen. Ook het totaal aantal klanten neemt toe, maar de omzet uit de mobiele tak blijft afnemen.

KPN meldde woensdag een omzet van 2 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat was ruim 7 procent minder dan een jaar eerder.

De nettowinst verdubbelde ruimschoots, tot 349 miljoen euro. Die stijging was te danken aan een wijziging in het pensioenstelsel van het bedrijf, waardoor een eenmalige meevaller van 451 miljoen euro ontstond.

KPN gaf verder aan dat de reorganisatie bij de zakelijke tak wordt opgevoerd. Daardoor verdwijnen dit jaar in totaal 400 tot 500 arbeidsplaatsen, nadat in het eerste halfjaar al ongeveer 150 banen verloren gingen. Het banenverlies is onderdeel van de eerder aangekondigde reorganisatie, die in totaal 1500 tot 2000 arbeidsplaatsen kost.

Mobiel

Het aantal mobiele abonnees van KPN zit in de lift. Onder consumenten kwamen er 53.000 klanten bij, terwijl er 16.000 nieuwe zakelijke abonnementen werden aangesloten.

Desalniettemin daalde de omzet uit mobiele telefonie voor consumenten met 9 procent. Ook de brutowinst viel fors lager uit. Volgens KPN komt dat omdat het toestellease-programma werd beëindigd, maar ook door lagere tarieven en hogere kosten om nieuwe klanten aan te trekken.

Er zijn inmiddels 845.000 consumenten die 4G gebruiken bij KPN. Op de zakelijke markt zijn er 525.000 4G-gebruikers.