Uber gaat een beperkte groep Amsterdamse gebruikers laten meerijden in de auto's van particulieren. Eerder konden bij Uber alleen ritten in de auto's van professionele chauffeurs worden geboekt.

De taxi-app, die het mogelijk maakt om direct een auto te bestellen op de locatie van de smartphone, belooft woensdag dat de ritten bij particulieren 50 procent goedkoper zullen zijn dan een taxirit. 

Niet iedereen kan ritten aanbieden via Uberpop, zoals de nieuwe dienst heet. Particuliere chauffeurs moeten minstens 21 jaar oud zijn en worden gekeurd door Uber. Zij moeten een verklaring van goed gedrag en de juiste verzekering bezitten.

De groep mensen die Uberpop-auto's kan bestellen is voorlopig nog beperkt tot enkele duizenden reguliere gebruikers in Amsterdam. Er zijn enkele tientallen Uberpop-chauffeurs. Op het blog van Uber kunnen gebruikers en potentiële chauffeurs zich aanmelden om mee te doen aan de pilot.

Wet

De introductie van Uberpop is opmerkelijk, omdat Niek van Leeuwen, manager van Uber Nederland, in maart nog tegen NU.nl zei dat Uberpop onder de Nederlandse wet niet toegestaan zou zijn. Betaalde chauffeurs moeten in Nederland gelicentieerd zijn.

"Er zal een iets progressievere wet moeten komen in Nederland", zei van Leeuwen toen. Onlangs stelde minister Kamp (Economische Zaken) in een Kamerbrief dat hij de wet eventueel zou willen aanpassen om belemmeringen voor apps als Uber te verwijderen. Zo'n wetswijziging is echter nog niet concreet voorgesteld.

Woensdag zegt Van Leeuwen dat de Wet personenvervoer, die stamt uit 2000, onduidelijk is en bovendien is verouderd. "Op het moment dat die wet is geschreven is er geen rekening mee gehouden dat er mobiele apps zouden zijn die meerijden goedkoop mogelijk zouden maken", zegt hij tegen NU.nl.

De taxiwet wordt dit jaar geëvalueerd en waarschijnlijk aangepast, zegt hij. Uber wil voor die tijd resultaten van de pilot kunnen voorleggen aan het ministerie van Infrastructuur & Milieu en het Amsterdamse college van B&W.

In verschillende andere Europese landen ligt Uber onder vuur sinds de introductie van Uberpop. In Brussel en Berlijn is de dienst illegaal verklaard. Het Brusselse verbod leidde tot forse kritiek van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda), die zei dat dit gericht was op "het beschermen van een taxikartel".

Prijs

In Amsterdam werkt Uberpop met een basistarief van 1 euro, plus 20 cent per minuut en 1,10 euro per kilometer. Taxi's van de Taxicentrale Amsterdam rekenen een starttarief van 2,89 euro plus 35 cent per minuut en 2,12 euro per kilometer.

Uber zegt de particuliere dienst te willen starten om het aantal auto's op de weg te verminderen. Mensen die betaalbaar kunnen meerijden met anderen hoeven zelf geen auto meer te hebben, denkt de dienst.

Uber: De opkomst van de populaire en controversiële taxi-app