Instagram heeft zijn Snapchat-alternatief Bolt in Singapore, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland geïntroduceerd.

Die drie landen zijn volgens Techcrunch gekozen omdat het Engelstalige landen met grote groepen Instagram-gebruikers zijn.

In die landen zal de app voor Android en iOS worden getest. Wanneer bugs en andere onvolkomenheden zijn weggepoetst, zal Bolt wereldwijd worden uitgegeven.

Bolt is in werking erg vergelijkbaar met Snapchat, Taptalk en Slingshot, de andere Snapchat-tegenhanger van Facebook. In Bolt tikken gebruikers onder in beeld een contact aan om daar een foto naar te versturen. Wordt een contact langer ingedrukt, dan wordt een video verstuurd.

Eerdere pogingen

Facebook probeerde eerder met het vergelijkbare Poke ook al het hoofd de bieden aan het populaire Snapchat. Poke flopte, en is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Instagram introduceerde eind vorig jaar bovendien Instagram Direct, een functie vergelijkbaar met Bolt maar dan binnen Instagram.

Naar verluidt wilde Facebook Snapchat vorig jaar overnemen, voor een bedrag van tussen de 1 en 3 miljard dollar. Snapchat voegde sinds die geruchten verschillende nieuwe functies toe, en is momenteel waarschijnlijk de meest veelzijdige app in zijn categorie.

Naam app

De naam Bolt was overigens al in gebruik door een VoIP-app voor Android. De ontwikkelaars van die app verzochten Instagram al een andere naam te gebruiken, toen Bolt van Instagram nog een gerucht was. De VoIP-app dreigde toen met mogelijke juridische stappen. Instagram heeft nog niet op de situatie gereageerd.

Instagram-eigenaar Facebook stootte eerder op een vergelijkbare manier de ontwikkelaar van populaire iPad-teken-app Paper voor het hoofd. In de VS introduceerde Facebook begin dit jaar Paper, een alternatief op de standaard Facebook-app.