De Londense politie gaat met waarschuwingen adverteren op downloadsites die zich schuldig maken aan piraterij om de bezoekers zo te waarschuwen voor de illegale activiteiten.

Dat laat het politiekorps van Londen weten in een verklaring.

Samen met Project Sunblock, een bedrijf dat zorgt dat bedrijven niet onbewust op dubieuze sites adverteren, zal de politie advertenties op websites met auteursrechtelijk beschermd materiaal vervangen door waarschuwingen.

In de melding staat: "Deze website is gerapporteerd bij de politie. Sluit de browser met deze website."

Voor de melding verschijnt moet de site aangemeld zijn bij de politie door rechthebbenden. Zij moeten eerst bewijs leveren waarna de politie de site controleert. Daarna krijgt de eigenaar een waarschuwing en het verzoek zijn site aan te passen. Als dat niet gebeurt verschijnt pas de waarschuwing.

Betalen

Project Sunblock kan op die website vervolgens advertenties vervangen door de melding van de politie, maar beiden partijen betalen naar eigen zeggen niet voor de advertentieruimte.

Het politiekorps spreekt zich juist uit tegen het verdienmodel van de websites die met advertenties inkomsten binnenhalen. Omdat veel bedrijven in één keer advertentieruimte inkopen zijn ze zich er niet altijd van bewust op welke sites ze staan, aldus de politie in Londen.

In Nederland geldt sinds april ook een downloadverbod. Het is niet bekend of de Nederlandse politie ook plannen heeft voor het 'adverteren' op piraterijsites.

Wat houdt het downloadverbod in en wat zijn de gevolgen?