De Chinese overheid heeft bevestigd dat er een mededingingsonderzoek loopt naar Microsoft, nadat maandag kantoren van het Amerikaanse bedrijf werden binnengevallen.

De Staatsadministratie voor Industrie en Commercie (SAIC), de autoriteit die onder meer oneerlijke concurrentie moet voorkomen, bevestigt dinsdag op zijn site dat een onderzoek is gestart.

Volgens de SAIC heeft Microsoft onvoldoende informatie over zijn Windows- en Office-software bekendgemaakt. Ook zouden er problemen zijn met compatibiliteit en documentverificatie, al is onduidelijk waar precies op wordt gedoeld.

Bij de doorzoeking van maandag zijn twee computers in beslag genomen. Onderzoekers hebben daarnaast een grote hoeveelheid documenten, waaronder contracten, e-mails en financiële administratie, gekopieerd.

Klachten

Verschillende Microsoft-bestuurders die zich tijdens de inval in het buitenland bevonden, zijn gevraagd om terug te keren naar China zodat zij kunnen meewerken met het onderzoek. Volgens de SAIC is het onderzoek gestart na klachten van andere bedrijven, die niet bij naam worden genoemd.

Microsoft zei maandag "graag de vragen van de overheid te zullen beantwoorden". Volgens persbureau Reuters doet Microsoft in China überhaupt geen goede zaken, omdat vaak illegaal gekopieerde software wordt gebruikt. De omzet van Microsoft zou in 2011 lager zijn geweest in China dan in Nederland.

Druk

In de afgelopen maanden voert China steeds meer druk uit op Amerikaanse bedrijven. In de nasleep van onthullingen over massaspionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA hebben staatsmedia Amerikaanse bedrijven regelmatig beschuldigd van het doorsluizen van Chinese persoonsgegevens naar de VS.

Het gebruik van Windows 8 werd in alle overheidskantoren al verboden. Ook Apple kreeg kritiek te verduren, omdat de iPhone de locatiegeschiedenis van de gebruiker bijhoudt.