Facebook gaat zijn gebruikers verplichten de losse applicatie Facebook Messenger te gebruiken. De berichtenfunctie wordt uit de normale Facebook-app voor Android en iPhone gehaald.

Dat maakt het sociale netwerk bekend in een statement tegenover Techcrunch.

Sinds 2013 is Facebook al langzaam bezig mensen naar Messenger te verwijzen. Deze losse app is ook ontwikkeld door Facebook en richt zich helemaal op het versturen en ontvangen van privéberichten, vergelijkbaar met Whatsapp.

Een bepaald percentage van de Facebook-gebruikers kregen de afgelopen maanden al meldingen dat ze Messenger moesten downloaden om berichten te kunnen blijven sturen.

Vanaf deze week krijgen alle leden deze melding en wordt de berichtenfunctie verwijderd uit de Android- en iPhone-versie van Facebook. Ook worden er e-mails verstuurd. Een aantal Nederlandse gebruikers heeft die dinsdagochtend al ontvangen.

Op Windows Phone, de iPad en websites blijft de functie wel gewoon nog bestaan. Meldingen van nieuwe berichten blijven bovendien wel zichtbaar in alle Facebook-apps. Die notificaties verwijzen echter door naar de applicatiewinkel of Messenger als die al geïnstalleerd is.

12 miljard

Facebook stelt dat mensen met Messenger 20 procent sneller reageren. Momenteel gebruiken volgens Facebook zo'n 200 miljoen mensen elke maand Messenger. Zij versturen en ontvangen gezamenlijk 12 miljard berichten.

"Zoals we hebben gezegd is ons doel om van Messenger de beste mobiele messaging ervaring te maken en om verwarring met het normale Facebook te voorkomen", aldus het bedrijf in een verklaring.

Facebook nam begin 2014 de populaire dienst Whatsapp over voor 19 miljard dollar. Hoe de ontwikkeling van Messenger zich verhoudt tot de aanschaf van Whatsapp is niet duidelijk.

Bekijk vijf alternatieven voor Facebook Messenger en Whatsapp

Hoe is Whatsapp zo populair genomen en wie zitten erachter?