Baidu, vaak de Chinese tegenhanger van Google genoemd, werkt aan een semi-zelfrijdende auto werken waarbij de chauffeur nog enige controle heeft.

Dat zegt Kai Yu, adjunct-directeur van Baidu-onderzoekstak Institute of Deep Learning tegenover The Next Web.

"Dit is een zeer intelligente assistent, die informatie over de situatie op de weg verzamelt, en dan lokaal handelt", aldus Yu. "We noemen dit geen chauffeur-loze auto. Volgens mij moet een auto's mensen helpen, niet vervangen. Daarom noemen wij het een buitengewoon autonome auto."

Toch zou de auto van Baidu zonder menselijke tussenkomst kunnen functioneren. Yu vergelijkt de zelfrijdende auto met een paard, waarbij de rijder de teugels soms los kan laten, maar niet enkel op een knop hoeft te drukken om op de plek van bestemming te komen.

Google

Daarmee verwijst Yu naar de zelfrijdende auto die Google in mei toonde. Dat prototype heeft geen stuur en pedalen, maar enkel een start- en stopknop en een scherm met daarop de route.

Het eerste prototype van Baidu wordt volgend jaar verwacht. Voor die tijd wil Yu vooral de veiligheid voor voetvangers verbeteren. Correct op moeilijk voorspelbare andere weggebruikers reageren is één van de grootste struikelblokken voor zelfrijdende auto's.

Google toont zelfrijdende auto zonder stuur

Baidu zou ook aan een zelfrijdende fiets werken

'Zelfrijdende auto's moeten met mensen leren omgaan'