Met computers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden kunnen Wikipedia-pagina's niet langer worden aangepast, na 'voortdurende, storende aanpassingen'.

De blokkade geldt in eerste instantie voor tien dagen, meldt BBC.

Met computers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn de afgelopen tijd verschillende aanpassingen aan Wikipedia-pagina's van zowel bedrijven als overheden gedaan. Ook werden pagina's over politieke gebeurtenissen zoals de moord op voormalig president John F. Kennedy aangepast.

De Wikipedia-pagina over oud-minister van Defensie Rumsfeld werd bovendien vanuit het Congres aangepast zodat er stond dat hij een "alien lizard" was. Volgens een van de medewerkers van het Huis van Afgevaardigden wordt iedereen door de blokkade gestraft voor de daden van "twee à drie man".

Twitter-accounts

Aanpassingen vanuit verschillende delen van de Amerikaanse regering werden eerder geblokkeerd. De afgelopen tijd vallen aanpassingen echter meer op, door de oprichting van Twitter-accounts als @congressedits.

Dat account twittert automatisch wanneer er op Wikipedia aanpassingen worden gedaan door het ip-adres van het Amerikaanse Congres. In Nederland is het account @OverheidEdits op dezelfde manier actief voor Wikipedia-aanpassingen vanuit de Nederlandse overheid.

Na enkele voorvallen was voor Wikipedia de aanpassing van de pagina van Amerikaanse nieuwssite Mediaite de druppel. Vanuit het Congres werden volgens Wikipedia seksistische wijzigingen aan de pagina van Mediaite gedaan.

Lolbroek

Volgens Wikipedia-oprichter Jimmy Wales is vandalisme er altijd al geweest op zijn site, en zal dat er ook altijd zijn. Wales denkt dat het @congressedits-account mogelijk averechts werkt. "Sommigen denken dat het hier om een lolbroek gaat, die aangemoedigd wordt omdat hij nu een publiek heeft", aldus Wales.

De inhoud van Wikipedia wordt gecontroleerd door een grote groep vrijwilligers. Die controleren toevoegingen en aanpassingen op correctheid en betrouwbaarheid. Hoe meer betrouwbare aanpassingen iemand op Wikipedia doet, hoe beter de reputatie van zijn account wordt.

'Russische overheid past Wikipedia-pagina vliegramp aan'

Wie is met afstand de grootste Wikipedia-auteur?