Ceo van Blackberry John Chen denkt dat zijn bedrijf buiten financieel gevaar is. Chen schat de overlevingskans van Blackberry op 80 procent.

Dat meldt Financial Times. In maart schatte Chen de overlevingskansen van Blackberry nog op 50 procent.

"Ik voel dat onze kansen zelfs nog beter zijn, maar ik geef nooit honderd procent kans, dat zou ons vervloeken", aldus Chen. "Maar we zijn zeker buiten gevaar."

Bezuinigingen

John Chen werd eind vorig jaar als interim-ceo bij Blackberry aangesteld. Ondertussen is Chen definitief ceo van Blackberry geworden en is de toevoeging interim komen te vervallen. Met rigoreuze bezuinigingen en herstructureringen moest Chen Blackberry weer levensvatbaar maken.

Een verkoop van het volledige bedrijf ging niet door, maar Chen wist wel enkele onderdelen van Blackberry te verkopen. Na een overweging met de hele smartphone-tak te stoppen, besloot Blackberry toch weer nieuwe toestellen te ontwikkelen.

Blackberry draait nog altijd verlies, al zijn die verliezen kleiner dan een jaar geleden. De meest recente kwartaalcijfers bleken positiever dan analisten hadden verwacht.

'Paniek is verdwenen'

Ook zit het aandeel Blackberry sinds juni weer in de lift, met een waarde van boven de tien dollar. Het aandeel was 6 dollar waar toen Chen werd aangesteld. Op het hoogtepunt was een aandeel Blackberry 230 dollar waard.

"De paniek is verdwenen. We zijn op weg een levensvatbaar bedrijf te zijn en de vraag is nu hoe goed we zullen zijn. Voor die antwoord op die vraag heb ik wat tijd nodig." Chen denkt dat het zes kwartalen duurt voordat Blackberry weer winstgevend is, en daarna tot vijf jaar totdat de nieuwe strategie van het bedrijf echt succesvol is.

Daarmee verwijst Chen naar de nadruk op de zakelijke markt. Gericht op die markt komt Blackberry later dit jaar met nieuwe toestellen met toetsenbord, waaronder de vierkante Blackberry Passport. Het vierkante scherm van die telefoon is toegespitst op zakelijke functies als het bewerken van spreadsheets.

Bekijk de geschiedenis en toestellen van Blackberry sinds 1999