Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
IPad

Nederlandse tabletmarkt in 2014 ingestort

De Nederlandse tabletmarkt is in de eerste helft van 2014 fors gekrompen na de enorme groei van vorig jaar. Naar verwachting worden er over heel het jaar 11 procent minder tablets verkocht.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat blijkt uit cijfers van GfK die NUtech.nl heeft opgevraagd. Het onderzoeksbureau meet de verkoop van tablets bij Nederlandse winkeliers.

Alleen in januari groeide de totale tabletmarkt, maar in de vijf maanden daarna werden er fors minder tablets verkocht dan in dezelfde maanden in 2013. Absolute cijfers worden niet gedeeld.

Aan de explosieve groei van de relatief jonge tabletmarkt kwam in de tweede helft van 2013 al een einde, maar de daling versnelt nu.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van GfK. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verzadigd

GfK wijt de situatie aan de verzadiging op de markt. Inmiddels heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een tablet en slechts 7 procent is er van plan een te gaan aanschaffen, blijkt uit consumentenonderzoek van GfK. Een jaar geleden was dat nog 14 procent. De kans dat de tabletmarkt de komende maanden weer hard gaat groeien is dus klein.

"We zien op basis van het consumentenonderzoek dat er nog wel groei plaatsvindt onder 65-plussers", aldus een woordvoerder van GfK.

Het onderzoeksbureau stelt verder dat tablets minder snel worden vervangen dan bijvoorbeeld smartphones omdat er geen subsidie geldt. In Nederland worden smartphones met korting of zelfs gratis weggegeven bij abonnementen.

Daarnaast is het volgens GfK belangrijk om op te merken dat mensen een tablet delen en het totale aantal daarom niet in de buurt zal komen van smartphones, wat dan weer een zeer persoonlijke gadget is.

Verwachting

In heel 2014 verwacht GfK dat er in Nederland twee miljoen tablets verkocht worden. Dat zijn er 11 procent minder dan in 2013. 

De dalende trend is in mindere mate ook internationaal te zien. Daar lijkt de tabletmarkt vooralsnog te stagneren. Opvallend is dat Apple al twee kwartalen achter elkaar minder iPads verkoopt.


Lees meer over:
Tablets

Aanbevolen artikelen