Franse onderzoekers hebben bewust de benen van robots ‘gebroken’ om een robot te leren hoe hij om moet gaan met beschadigde ledematen.

De onderzoekers van de Sorbonne Universiteit in Parijs zijn erin geslaagd een robot binnen enkele seconden een nieuwe manier van lopen te laten ontdekken, zo tonen ze in een video.

Voor het experiment werd een zogeheten hexapod gebruikt met zes benen. De robot kreeg vervolgens 13.000 verschillende manieren van lopen in zijn geheugen. Normaal zou de robot alle verschillende looppatronen moeten uitproberen om tot de juiste te komen, maar dat zou te veel tijd kosten.

Selecteren

De onderzoekers stelden de robot daarom zo in dat hij alleen als doel had zo snel en recht mogelijk te lopen. Bovendien kan de hexapod al van te voren het aantal mogelijke looppatronen berekenen voor een bepaalde beschadiging, legt Medium uit.

Wanneer de hexapod een been zou ‘breken’ weet hij welk been dat is en zal hij automatisch proberen dat been zo min mogelijk te belasten. Na de beschadiging probeert de robot dan alleen nog een paar van de vooraf geselecteerde passen en ziet welke manier het snelst is.

Sneller

Volgens de onderzoekers resulteert dit altijd binnen twee minuten in de beste keuze en vaak wordt die keuze zelfs in enkele seconden gemaakt.

De robot kiest soms voor zeer ongebruikelijke manieren van voortbewegen door zich op te rollen of op z’n kop te lopen, zo laten de onderzoekers in een tweede video zien.

Omdat de robot met de duizenden mogelijkheden snel zelf de beste kan kiezen is het mogelijk in de toekomst robots in het wild snel te laten aanpassen aan beschadigingen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor robots die gebruikt worden door het leger of tijdens reddingoperaties in onherbergzaam gebied.

Bekijk de vijf meest indrukwekkende robots tot nu toe