Google gaat zeer gedetailleerde medische informatie van duizenden mensen verzamelen om de gezonde mens in kaart te brengen en zo ziektes te voorkomen.

Dat schrijft the Wall Street Journal vrijdag op basis van gesprekken met diverse Google-medewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij het project.

Na een test met 175 deelnemers wil Google gegevens van duizenden mensen gaan verzamelen.

De zoekgigant wil met de zogeheten Baseline Study veel breder data verzamelen dan tot nu toe in medische onderzoeken is gedaan. Bovendien richt Google zich op de gezonde mens in plaats van zieke mensen.

Daardoor hoopt het bedrijf biomarkers te vinden die uniek zijn voor mensen die gezond zijn of bijvoorbeeld vet voedsel efficiënt afbreken. Het gebrek aan of wegvallen van die biomarker bij anderen kan ervoor zorgen dat er preventief gehandeld wordt om ziekte te voorkomen.

Voorkomen

"Als we echt proactief willen handelen, wat moeten we dan weten? Dan moeten we weten hoe de ideale situatie eruit ziet", aldus Andrew Conrad, een moleculair bioloog die Basline opzette bij Google.

Tot nu toe is door onderzoekers vooral gekeken naar biomarkers bij zieke patiënten waardoor medicijnen erop gericht zijn mensen die deze marker krijgen beter te maken, legt Sam Gambhir van Stanford University aan the Wall Street Journal uit.

Google wil herkennen dat een patiënt een gezonde marker mist voordat hij ziek is en medicijnen ontwikkelen die een ziekte voorkomen.

Data

Conrad stelde in ruim een jaar tijd een team van zeventig tot honderd medisch experts samen voor de studie en werkt samen met Duke en Stanford University.

Voor de studie zullen lichaamsvloeistoffen zoals urine, bloed, speeksel en tranen worden verzameld. Maar er wordt ook gekeken naar genomen met daarin alle erfelijke informatie en naar hoe de vrijwilligers voedsel verteren, omgaan met medicijnen, hoe hun hart presteert onder stress en tal van andere chemische reacties in hun genen.

Google benadrukt dat de informatie anoniem wordt verzameld en alleen mag worden gebruikt voor medische doeleinden. De data wordt niet doorgegeven aan bijvoorbeeld verzekeraars.

Bovendien is er een onafhankelijke toezichthouder die alle medische studies controleert. Dat zal ook bij Baseline gebeuren. De onderzoekers benadrukken dat het project pas over tal van jaren mogelijk vruchten af zal werpen.

Nieuwe wearables

Deelnemers aan het onderzoek krijgen diverse nieuwe wearables, die deels nog ontwikkeld moet worden, om hun lichaamsfuncties in de gaten te houden. Zo zullen ze onder meer een slimme lens van Google dragen die informatie uit traanvocht haalt.

De studie is nu mogelijk omdat het verzamelen van deze zeer gedetailleerde informatie de afgelopen jaren een stuk goedkoper is geworden. Bovendien is de rekenkracht van computers sterk toegenomen. Google kan daardoor eenvoudiger alle verzamelde data doorzoeken naar patronen.

Het project is afkomstig van de afdeling Google X waarbinnen in het geheim aan projecten wordt gewerkt die ver gezocht en revolutionair zijn. Zo werd gewerkt aan een ruimtelift en is de zelfrijdende auto afkomstig uit Google X.

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X

Nieuw bedrijf Google wil mensenleven verlengen