Google komt donderdag hevig onder druk te staan over de waarschuwingen die de zoekgigant verstuurt als een artikel uit zijn zoekresultaten wordt gehaald.

In Brussel wordt een bijeenkomst gehouden waar Google zich tegenover verschillende Europese databeschermingswaakhonden moet verantwoorden over zijn beleid.

Het bedrijf informeert websites erover als een Europees burger een link naar een webpagina uit de zoekresultaten laat filteren.

Dat heeft er echter toe geleid dat verschillende nieuwsorganisaties de verwijderde artikelen juist opnieuw onder de aandacht hebben gebracht. Dit leidt dus juist tot meer publiciteit voor de mensen die artikelen uit het verleden onvindbaar willen maken.

Opruimen

Billy Hawkes, hoofd van de Ierse databeschermingorganisatie, zegt tegen Bloomberg dat hij dat een probleem vindt. Christopher Graham, zijn Britse collega, heeft zich ook kritisch uitgelaten over de zoekgigant. "Google is een enorme commerciële organisatie die miljoenen verdient aan het verwerken van privégegevens. Ze zullen wat moeten opruimen", zei hij op radiozender 5 Live.

De Financial Times meldt donderdag dat Europese waakhonden verwijderde zoekresultaten ook willen laten verdwijnen van de internationale zoekmachine Google.com. Nu verdwijnen deze alleen van Europese Google-sites, zoals Google.nl en Google.de.

Bovendien zouden de toezichthouders niet tevreden zijn met meldingen die Google toont bij zoekresultaten naar namen. Er verschijnt dan een tekst waarin staat dat zoekresultaten mogelijk onzichtbaar zijn gemaakt.

In mei besloot het Europees Hof van Justitie dat Google en andere zoekmachines links naar privacyschendende zoekresultaten moeten verwijderen. Europese burgers kunnen de verwijdering van resultaten aanvragen, als deze niet meer relevant zijn en zorgen voor negatieve effecten, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt.

Meningsverschillen

Het is onduidelijk wat de Europese waakhonden kunnen doen tegen het beleid van Google. Volgens Graham zijn er nog veel meningsverschillen tussen verschillende Europese waakhonden. Bovendien heeft het Europees Hof van Justitie, dat het vergeetrecht met een uitspraak introduceerde, niet expliciet gezegd dat er geen waarschuwingen verstuurd mogen worden.

Als Google zijn beleid rond het vergeetrecht niet aanpast, kunnen nationale toezichthouders rechtszaken starten tegen het bedrijf. Mogelijk moet het Europees Hof dan nogmaals oordelen over het vergeetrecht, stellen bronnen tegenover de Financial Times.

Volgens de krant zal Google donderdag wijzen op zijn ervaringen in Turkije, waar verschillende video's van Youtube moesten worden verwijderd. Google besloot deze video's alleen binnen de Turkse landsgrenzen onzichtbaar te maken.