Microsoft zal een volgende versie van Windows beschikbaar maken op alle apparaten. De desktop-, tablet- en telefoonversies worden in één systeem gerold.

Dat heeft Microsoft-ceo Satya Nadella dinsdagnacht laten weten tijdens een gesprek met investeerders, nadat het bedrijf zijn kwartaalcijfers presenteerde.

Windows gaat in de volgende versie "van drie besturingssystemen naar één enkel samengevoegd besturingssysteem", zei Nadella volgens Business Insider. "Dat betekent één besturingssysteem dat alle schermgroottes bedient."

Microsoft heeft nu nog Windows 8.1 voor desktops, Windows RT voor tablets en Windows Phone voor telefoons. 

"In het verleden werkten verschillende teams aan verschillende versies van Windows", zei Nadella. "Nu hebben we één team met een gedeelde architectuur." Hij zei dat het nu ook mogelijk zal worden om universele Windows-apps te maken, die werken op alle schermformaten.

Apps

De verandering maakt het voor ontwikkelaars mogelijk interessanter om Windows-apps te maken. Relatief weinig mensen gebruiken momenteel Windows Phone, waardoor het app-aanbod beperkter is dan op Android en iOS. Maar meer dan een miljard mensen gebruiken elke dag Windows op een desktop.

Eerder deze week lekten al screenshots uit van Windows 9, waarin onder meer het nieuwe startmenu te zien is. Uit de afbeeldingen bleek al dat de desktop- en tabletomgeving meer worden samengevoegd, maar het was nog niet duidelijk dat ook Windows Phone onderdeel wordt van het besturingssysteem.

Verwacht wordt dat Windows 9 in april 2015 verschijnt. In augustus of september komt vermoedelijk nog een kleinere update voor Windows 8.1 uit.