De Finse ministers van Arbeid en Financiën reageren teleurgesteld nadat Microsoft bekend maakte een vijfde van alle Finse Nokia-banen te schrappen.

"Het voornemen van Microsoft om meer banen te schrappen is het slechte nieuws waarvoor we vreesden", zegt Finse minister voor Arbeid Lauri Ihalainen tegen Bloomberg.

Microsoft nam vorig jaar een groot deel van Nokia over, en kondigde eerder deze week plannen aan om in een jaar tijd 18.000 banen te schrappen. Het gros van de verdwijnende banen zijn voormalige Nokia-functies, waarbij met 1.100 banen ongeveer één vijfde van de Finse voormalige Nokia-functies komt te vervallen.

Datacentrum

"We hopen nu vooral op een fatsoenlijk steunpakket voor de mensen die hun baan verliezen", aldus Ihalainen. Finse minister van Financiën Antti Rinne reageert feller. "Ik ben wat teleurgesteld in Microsoft, dat ten tijde van de Nokia-overname zei toegewijd te blijven aan Finland", aldus Rinne. "Dit is geen toewijding. Microsoft moet zijn voornemen nakomen een datacentrum in Finland te bouwen."

Microsoft beloofde afgelopen september, toen de Nokia-overname bekend werd, zo'n 250 miljoen dollar in een nieuw datacentrum in Finland te investeren. Volgens Microsoft opent het centrum in augustus.

Microsoft reageerde op de Finse kritiek door te stellen dat Finland ook in de toekomst een speerpunt blijft voor het bedrijf, en dat het zijn best zal doen het ontslagen personeel te helpen.

Microsoft schrapt 18.000 banen

Vijf vragen over de overname van Nokia door Microsoft