De Russische overheid heeft de Wikipedia-pagina van de vliegramp in Oekraïne aangepast, waardoor de Wikipedia-pagina meldt dat het vliegtuig door Oekraïense soldaten is neergeschoten.

Dat meldt The Telegraph op basis van een Twitter-bot. Deze bot houdt in de gaten of ip-adressen van de Russische overheid Wikipedia-pagina's aanpassen, en welke pagina's dit precies zijn.

De aanpassingen zijn doorgevoerd op de Russische Wikipedia-pagina over de MH17-vliegtuigramp. De pagina meldde oorspronkelijk dat het vliegtuig door Russische separatisten is neergeschoten, maar ip-adressen van de Russische overheid hebben dit veranderd in Oekraïense soldaten.

De ip-adressen zijn afkomstig van televisie- en radio-omroep van Rusland (VGTRK), een belangrijke Russische staatszender die in 1990 door de toenmalige president Boris Jeltsin is opgericht.

Oekraïne

Oekraïense Wikipedia-gebruikers hebben de Wikipedia-pagina eerder ook aangepast. Zij schreven onder andere dat de Russische separatisten rakketten hadden gekregen van "Russische terroristen".

Nederland

Alle veranderingen binnen Wikipedia-pagina's worden opgeslagen, samen met het ip-adres dat de veranderingen doorvoert. 

Een Nederlandse variant van de Twitter-bot bestaat ook.

Wie is de grootste Wikipedia-auteur?

Duits bedrijf wil complete Engelstalige Wikipedia uitprinten