De Europese Commissie tikt Apple op de vingers, omdat het bedrijf geen vooruitgang heeft gemaakt in het beperken van in-app aankopen.

De Commissie riep bedrijven als Apple en Google vorig jaar al op om duidelijker te communiceren over de kosten van 'gratis' apps die binnen de app alsnog om geld vragen.

Vrijdag meldt de Commissie dat Google inmiddels veranderingen heeft doorgevoerd en dat verdere beleidswijzigingen in september 2014 zullen zijn afgerond. Het gaat onder meer om het vermijden van het woord 'gratis' bij apps die in-app aankopen bevatten en een standaardinstelling die telkens het wachtwoord vraagt voordat een aankoop kan worden gedaan.

Veel games bevatten in-game geld of functies die kunnen worden gekocht met echt geld. In verschillende landen onderzoeken toezichthouders hoe er voor kan worden gezorgd dat kinderen niet zomaar geld kunnen uitgeven binnen smartphone- en tablet-apps. In de VS heeft Apple al eens beloofd om 32,5 miljoen dollar (24 miljoen euro) terug te betalen aan gedupeerde ouders.

Reactie

Apple heeft voorgesteld om op de oproep te reageren maar heeft nog geen "concrete en onmiddelijke maatregelen" doorgevoerd, zo stelt de Commissie. De EU-consumentenwaakhond zal opnieuw in gesprek gaan met Apple over zijn beleid.

In een verklaring tegenover de BBC zegt Apple dat het al meer doet dan anderen om ouders te beschermen. "Deze controles gaan veel verder dan de functies van andere in de industrie." 

Desalniettemin zegt de iPhone-maker te werken aan sterkere beschermingsmaatregels. Zo wordt in iOS 8 de functie 'Ask to Buy' toegevoegd, waarmee kinderen toestemming moeten krijgen van hun ouders voordat aankopen kunnen worden gedaan.

"De handhaving (inclusief eventuele juridische maatregelen) is in handen van de nationale autoriteiten, die nu moeten nagaan hoe ze resterende juridische kwesties moeten aanpakken.", aldus de Commissie.

Omzet applicatiewinkels bijna helemaal uit in-app aankopen