Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
GoTenna

Bluetooth-zendmast maakt sms'en zonder bereik mogelijk

Een Amerikaans bedrijf heeft een klein Bluetooth-apparaat ontwikkeld dat kan fungeren als zendmast. Zo kunnen gebruikers chatten en sms'en als er geen bereik is.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

De Gotenna is bedacht in de nasleep van orkaan Sandy, stelt oprichter Daniela Perdomo tegenover Wired.

Normaal gesproken kunnen telefoons zonder mobiel bereik en wifi alleen met elkaar communiceren over Bluetooth. "Daarvoor moet je binnen 6 meter van elkaar zijn, dus dan kun je net zo goed hard praten", aldus Perdomo.

De Gotenna wordt ook via Bluetooth aan de telefoon van de gebruiker verbonden, maar gebruikt vervolgens ver-dragende radiosignalen om berichten te versturen aan andere Gotenna's. Zo kan worden gecommuniceerd over een afstand van enkele kilometers tot zelfs tientallen kilometers op gunstig terrein.

Als het apparaat aanstaat moet de batterij maximaal drie dagen meegaan. De Gotenna is water- en stofdicht en is gemaakt van aluminium en nylon.

Perdomo zegt de Gotenna te zien als een betaalbare tussenvorm van de walkie-talkie en satteliettelefoon. Een pakket van twee Gotenna's is voor te bestellen voor 150 dollar, maar wordt alleen nog binnen de VS en Canada verstuurd. Naar verwachting worden de eerste bestellingen aan het eind van de herfst verstuurd.

Aanbevolen artikelen