Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Microsoft logo

Microsoft schrapt 18.000 banen

Microsoft is van plan om in een jaar tijd maar liefst 18.000 banen te schrappen. Verwacht wordt dat zo'n 12.500 voormalig Nokia-medewerkers hun baan verliezen, nadat de apparatentak van het Finse bedrijf werd overgenomen voor 7,2 miljard dollar. 
Door NU.nl/Jeroen Kraan en Colin van Hoek

Dat schrijft Microsoft-ceo Satya Nadella donderdag in een e-mail aan de werknemers van Microsoft.

Het totale aantal werknemers groeide door de overname met ongeveer 25.000 tot 127.000. Door de integratie van Nokia binnen Microsoft kreeg een aantal afdelingen dezelfde functie.

De meeste medewerkers die hun baan verliezen, krijgen daar binnen een half jaar bericht over. Nadella benadrukt in zijn e-mail dat in sommige bedrijfstakken juist nieuwe banen worden toegevoegd. Vorige week schreef hij al in een e-mail aan medewerkers dat Microsoft zich in de toekomst meer gaat richten op de cloud en op mobiele software.

Moeilijk

"Besluiten om te veranderen is moeilijk, maar nodig", schrijft Nadella donderdag. In totaal verliest 14 procent van alle Microsoft-medewerkers zijn baan. De reorganisatie zal Microsoft tussen de 1,1 miljard en 1,6 miljard dollar kosten. 

Het aandeel Microsoft opende donderdag ruim 3 procent hoger nadat het nieuws naar buiten kwam.

Microsoft Nederland laat desgevraagd weten nog niets te kunnen zeggen over de gevolgen op het Nederlandse kantoor, waar zo'n duizend mensen werken.

Management

Nadella stelt dat Microsoft als organisatie flexibeler moet worden. Daarom wordt er gesneden in overtollige managementlagen. 

Volgens de ceo gaat Microsoft zich op smartphonegebied richten op "baanbrekende innovatie". Daarnaast is het bedrijf van plan om toekomstige Nokia X-telefoons, die nu draaien op Android, te voorzien van Windows Phone, het eigen besturingssysteem van Microsoft. 

"Dat bouwt voort op ons succes in de markt voor betaalbare smartphones en is in lijn met onze focus op universele apps voor Windows", aldus Nadella. Er worden geen nieuwe Android-smartphones meer gemaakt.

In de teams die de Surface-tablet en Xbox-consoles maken zullen de veranderingen naar aanleiding van de ontslagen beperkt zijn, schrijft Stephen Elop, voormalig Nokia-ceo en huidig hoofd van de apparatentak van Microsoft, in een e-mail aan medewerkers.

Satya Nadella

Het is niet voor het eerst dat Microsoft flink snijdt in het persooneelsbestand. Begin 2009 maakte voormalig ceo Steve Ballmer al bekend dat er 5.800 banen zouden verdwijnen. Dat kwam destijds neer op 6 procent van het totale aantal werknemers en was tot nu toe de grootste ontslagronde bij het bedrijf.

Sinds 4 februari staat Satya Nadella als nieuwe ceo aan het roer van Microsoft. Hij is pas de derde directeur van het 39 jaar oude bedrijf. Nadella werkt al 22 jaar bij Microsoft en de cloud stond tijdens zijn carrière altijd voorop.

Een jaar geleden, nog voordat Nadella de rol als ceo overnam, werd er al in de top van Microsoft geschoven. Het bedrijf werd gereorganiseerd en kreeg nieuwe afdelingen. Een aantal topmannen en –vrouwen moest vertrekken of kreeg een nieuwe functie.


Lees meer over:
Microsoft

Aanbevolen artikelen