Apple is akkoord gegaan 450 miljoen dollar (ruim 330 miljoen euro) te betalen vanwege het maken van prijsafspraken over e-books.

400 miljoen dollar van dat bedrag gaat naar consumenten. Of Apple dat bedrag daadwerkelijk moet gaan betalen is echter nog maar de vraag. Dat is afhankelijk van een tweede rechtszaak die in augustus zal plaatsvinden, meldt Reuters.

Het bedrag kan naar aanleiding van die latere rechtzaak omlaag worden bijgesteld naar 70 miljoen dollar, waarvan 50 miljoen naar consumenten zou gaan. Ook is het mogelijk dat de betaling in zijn geheel wordt geschrapt.

Vorige maand werd het al bekendgemaakt dat Apple akkoord was gegaan met een schikking, maar hoeveel geld daarmee gemoeid was, was nog onbekend. Vorig jaar bepaalde een rechter al dat Apple schuldig was aan het maken van prijsafspraken met vijf grote Amerikaanse uitgevers. 

Om de dominantie van Amazon tegen te gaan besloten zij over te stappen op het zogenoemde 'agency'-model, waarbij uitgevers bedrijven als Amazon geen toestemming gaven om de prijs van e-books onder een bepaald niveau te doen zakken.